PILING-ZAŠTO JE PILING VAŽAN ZA KOŽU?

U našoj svakodnevnoj rutini njege kože, često zaboravljamo na korak koji može imati izuzetno povoljan uticaj na zdravlje ali i na izgled naše kože – piling.

PILING ZA KOŽU

Piling je ključni korak u održavanju zdrave kože, jer pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, stimulisanju cirkulacije, sprečavanju pojave bubuljica i akni, te omogućava bolje upijanje hranljivih sastojaka iz ostalih proizvoda za njegu kože. U ovom blogu istražićemo zašto je piling važan za kožu i kako ga pravilno raditi.

Uklanjanje mrtvih ćelija kože: Tokom vremena, mrtve ćelije kože se nakupljaju na površini kože, što može uzrokovati izgled dosadnih, suvih ili grubih dijelova kože. Piling pomaže u uklanjanju ovih mrtvih ćelija, otkrivajući zdraviju i sjajniju kožu ispod.

Stimulacija cirkulacije: Piling kože takođe može poboljšati cirkulaciju, što doprinosi zdravlju kože i poboljšava njen izgled.

Prevencija bubuljica i akni: Redovno uklanjanje mrtvih ćelija kože može spriječiti začepljenje pora i smanjiti rizik od nastanka bubuljica i akni.

Piling lica

Poboljšano upijanje proizvoda za njegu kože: Nakon pilinga, koža postaje glatka i prijemčivija za hranljive sastojke iz hidratantnih krema, seruma i drugih proizvoda za njegu kože, što može poboljšati njihovu efikasnost.

Kako pravilno raditi piling?

Izaberite pravi proizvod: Postoje različite vrste pilinga, uključujući mehaničke (sa granulama) i hemijske (sa kiselinama). Izaberite proizvod koji odgovara vašem tipu kože i potrebama.

Piling emulzija

Ne pretjerujte: Piling ne treba raditi previše često, jer prečesto pilingovanje može iritirati kožu. Jednom do dva puta nedeljno je obično dovoljno.

Nježno masirajte kožu: Nanesite proizvod za piling na vlažnu kožu i nježno masirajte kružnim pokretima, ali izbjegavajući pretjeran pritisak.

Isperite toplom vodom: Nakon pilinga, isperite kožu toplom vodom kako biste uklonili proizvod za piling i mrtve ćelije kože.

Hidrirajte kožu: Nakon pilinga, nanesite hidratantnu kremu ili butter kako biste nahranili kožu i održali je hidriranom.

  • Ukratko, redovno pilingovanje može imati značajan uticaj na zdravlje i izgled kože, pomažući u uklanjanju mrtvih ćelija kože, stimulisanju cirkulacije, sprečavanju bubuljica i akni, te poboljšanju upijanja drugih proizvoda za njegu kože. Pravilno izvođenje pilinga ključno je za postizanje najboljih rezultata, zato se pridržavajte ovih koraka kako biste održali kožu zdravom i sjajnom.